U četvrtak 8. februara u Jevrejskom kulturnom centru predstavljena je monografija Priča o novosadskim Jevrejima autora Slaviše Grujića i Dejana Petrovića.

Slaviša Grujić, autor knjige je govorio o rađanju ideje i motivu za priređivanje monografije koja sadrži preko 750 fotografija i dokumenata o životu Jevreja u Novom Sadu od kraja 17. veka pa do današnjih dana.

„Bilo je potrebno kontaktirati mnogo ljudi, bivših kolega, prijatelja i saradnika kako bi se došlo do dokumenta i članaka pohranjenim u raznim arhivama a kojih i nema tako mnogo. Jevrejska zajednica u Novom Sadu je pod Habsburškom monarhijom doživela procvat i dala veliki doprinos kulturi i razvoju društva u Novom Sadu.“ – rekao je autor.

O knjizi je govorila Bora Babić direktorka izdavačke kuće Akademska knjiga iz Novog Sada.

Profesor Goran Vasin je preporučio monografiju kao početnu tačku svakog ko želi da krene u istraživanje i pisanje o kulturnom i istorijskom nasleđu Jevreja Novog Sada.

Na promociji je govorio i predsednike Jevrejske opštine Novi Sad. On je naglasio važnost ovakvih dela i dodao da i danas Jevrejska zajednica Novi Sad koja broji nešto više od 400 članova neguje bogat kulturan život sa aktivnostima za sve generacije. Mirko Štark je rekao i da iako je zajednica mala, može se pohvaliti brojnim aktivnostima i kulturnim događajima što odaje utisak da zajednica broji hiljade i hiljade članova.

Nakon promocije održan je koktel.