Kultura

Jevrejska kultura pokriva mnoge aspekte, uključujući religiju i poglede na svet, tradiciju, književnost, likovno stvaralštvo, medije, kinematografiju, muziku i ples, umetnost i arhitekturu, stavove prema braku i porodici, društvene običaje i stil života. Neki elementi jevrejske kulture potiču iz judaizma, drugi iz interakcije Jevreja sa lokalnim stanovništvom, a neki još uvek iz unutrašnje društvene i kulturne dinamike zajednice. Pre 18. veka, religija je dominirala gotovo svim aspektima jevrejskog života a samim tim i kulturnim stvaralaštvom. Od pojave sekularizacije, jevrejska kultura raste i razvija se i na elementima društvenog i socijalnog života jevrejskog naroda kako u dijaspori tako i u modernoj tekovini Državi Izrael.

Prema raspoloživim pisanim dokumentima Jevreji se u Beogradu spominju još 950. godine, a mnogi tragovi govore o njihovom prisustvu od 450. godine. Jevrejska zajednica u Beogradu postoji od 1521. godine.

Jedan od važnih ciljeva Jevrejske zajednice u Beogradu je promovisanje i negovanje jevrejske kulture, koja je sastavni deo kulturne baštine Beograda i Srbije. Kroz aktivnosti kulturno-obrazovnog programa Jevrejska zajednica Beograd doprinosi afirmisanju uzajamnog poštovanja i razumevanja različitih kultura i verskih zajednica na ovim prostorima, kao značajnim vrednostma modernog društva. Kroz vekove postojanja na ovim prostorima Jevrejska zajednica doprinela je kulturnom životu i stvaralaštvu društva. Mnogi pisci, generali, političari, umetnici i drugi ugledni članovi društva bili su Jevreji.

Program iz kulture i obrazovanja Jevrejske opštine Beograd sastoji se iz više segmenata: obeležavanje jevrejskhi praznika, očuvanje i afirmisanje kulturnog nasleđa kroz predavnja, izložbe, folklor, promocija knjiga, koncerti jevrejske i druge muzike, predstave amaterskog pozorišta „Kralj David“, jevrejska književnost, neformalno obrazovanje mladih. Važan deo jevrejske kulture je i obeležavanje važnih datuma kroz istoriju i očuvanje sećanja i edukacija mladih o Holokaustu.

Realizacija programa se odvija kroz aktivnosti sekcija Jevrejske opštine Beograd: Srpsko-jevrejsko pevačko društvo hor Braća Baruh, Ženska sekcija, Centar za neformalnu edukaciju (omladinski, studentski i dečiji programi), sekcija za Hebrejski jezik, amatersko pozorište Kralj David.

Pregled aktivnosti kulturno- obrazovnog prigrama

  • Jevrejski praznici - jevrejski identitet
  • Jevrejska književnost kroz istoriju i savremeni izraelski roman
  • Evropski dani jevrejske kulture
  • Likovno stvaralaštvo i umetnost
  • Neformalno obrazovanje dece i omladine
  • Jevrejski filmski festival Beograd