Pozorište Kralj David

Davne 1986. godine od grupe dece iz dečjeg kluba Jevrejske opštine Beograd zainteresovane za glumu i scenski nastup, a po ideji sadašnjeg rabina Isaka Asiela, Mirjam Salom, rediteljka pozorišta, započinje rad na prvim kratkim, prigodnim predstavama koje se izvode za praznike Hanuku i Purim. U skromnim uslovima, bez odgovarajućeg dekora, rekvizita i kostima, grupa entuzijasta, Mirjana Lehner – scenografkinja i muzički saradnici polako grade temelje budućeg teatra. Roditelji dece učesnika kreiraju i šiju kostime, pomažu u izradi dekora, oko rasvete, šminke i u organizaciji.

Sami učesnici, deca uzrasta od 9-16 godina, svojim trudom i predanim radom postižu sve bolje rezultate, druže se, stiču iskustva kroz turneje i nastupe, uče dikciju, scenske pokrete, ples i pevanje.

Cilj rada pozorišta nije samo usavršavanje glume i dikcije, već i sticanje osnovnih znanja iz jevrejske istorije, tradicije, običaja i kulture, razvijanje jevrejskog identiteta, što sve ističe višestruku ulogu pozorišta u okviru jevrejske zajednice u Beogradu. Pozorište je takođe i mesto gde se obrazuju buduće generacije prijatelja Jevrejske opštine Beograd, koji nisu članovi zajednice.

U našem pozorištu spojene su tri generacije, tj. tri grupacije članova: najmlađi članovi od 6-14 godina, zatim omladinci od 15-35 godina i seniori, koji za sebe kažu da su u najboljim godinama i da za glumu nikada nije kasno – oni učestvuju u radu tzv. četvorodnevnih glumačkih radionica na zajedničkim predstavama, koje se izvode na porodičniim seminarima (npr. u Kladovu), a potiču iz raznih krajeva Srbije i bivših republika Jugoslavije.

Do sada je kroz pozorište „Kralj David“ prošlo više od četiristo članova svih uzrasta, a izvedeno je oko 40 predstava – scenskih hepeninga, mjuzikala, drama, igrokaza, kabarea i prigodnih prazničnih programa, većinom dela na temu jevrejske tradicije i kulture.

Postavljani su komadi poznatih jevrejskih autora: Isaka Baševisa Singera, Isaka Samokovlije, Efraima Kišona i drugih. Zapažene predstave su: „Veče uoči Hanuke u Varšavi“, „Plava Jevrejka“, „Mirjamina kosa“, „Aftara“, „On i ona“, „Ana Frank“, „Veliko čudo u Šmuelovoj radionici“, „Golem“ i „Izgubljeni prtljag“. Među najuspešnijim mjuziklima su: „Josif i njegov šareni prsluk“, „Violinista na krovu“, „Venčani list“, „Adam i Eva“, „Solomon i Saba“, „La pasiensija vale mućo“ (mjuzikl na ladino jeziku), „Miris kiše na Balkanu“. Od scenskih hepeninga, prigodnih prazničnih predstava i namenskih komedija za seminare se izdvajaju: „Egzodus“, „Kabare Herc“, „Jom Kipur“, „Hanuka“, „Purimski igrokazi“, „Mojsije“, „Pesah u kući Vajnera“, „Kuća slomljenih srca“, „Kuća jevrejskog velikog brata“ i drugi.

Ne možemo a da ne pomenemo brojne saradnike bez kojih ovo pozorište ne bi bilo ono što jeste. To su: naša dugogodišnja članica, akademska slikarka Mirjana Lehner, scenografkinja, muzička saradnica Ljiljana Lazić Dragojević, koreografkinje: Ana Torbica, Radmila Milovanov, Ružica Stanković, Đurđa Makrevska, Lana Pavlović, Marija Šormaz i Jasna Mijailović.

Potrebno je istaći i nekoliko glumaca koji su glumom počeli da se bave u pozorištu „Kralj David“, nastavili sa glumačkom karijerom i po završenoj pozorišnoj akademiji danas su poznati glumci: Stefan Buzurović, Tašana Đorđević i Maša Đorđević.