U Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu obeležena je 130. godišnjica od rođenja kompozitora Pala Abrahama, rođenog Apatinca koji se proslavio kao stvaralac filmske i operetske muzike. Tom prilikom predstavljena je inicijativa za obnovu sinagoge u Apatinu.

Pal Abraham, rođen u Apatinu 1892. godine potiče iz jevrejske porodice imućnog trgovca i bankara Jakoba Abrahama. Njegova majka Flora Abraham, bila je muzički obrazovana i podsticala ga je da uči klavir kod lokalnog kantora. Nakon što je završio Građansku školu u Somboru, Abraham se upisao na Kraljevsku muzičku akademiju u Budimpešti, gde je studirao violončelo i kompoziciju.Taj rodjeni Apatinac proslavio se 1920-ih i 1930-ih kao stvaralac filmske i operetske muzike, a za kratko vreme postao je jedan od najpopularnijih evropskih kompozitora svog vremena, da bi pred narastajućim nacizmom kasnih 30-tih izbegao u SAD.

Apatinska sinagoga je jedna od svega četiri preostale u Vojvodini i jedina koja još nije rekonstruisana. Predstavljajući inicijativu za obnovu sinagoge, predsednica opštine Apatin Dubravka Korać istakla je da je lokalna samouprava posvećena očuvanju multikulturalnog nasledja Apatina.

"Veoma važan aspekt tog nasledja je rekonstrukcija sinagoge i naša je želja da joj udahnemo novi život kao mestu kulture i istorijskog sećanja", rekla je ona.Ona je navela da će sredstva za otkup i rekonstrukciju biti prikupljena donacijama, a da će se u taj proces aktivno uključiti i opština Apatin.

Dubravka Korać je dodala da se u Apatinu nalazi i izuzetno vredan 'stenvej' klavir iz 1912. godine, koji je nekada bio u vlasništvu kompozitora Pala Abrahama, te da je ideja da se taj instrument takodje restaurira i smesti u prostor sinagoge.

Klara Sentdjerdji iz odeljenja za kulturu ambasade Madjarske u Beogradu navela je da se radi o "malom, ali istorijski i arhitektonski izuzetno značajnom objektu iz 19. veka" i da će njena zemlja ispitati mogućnost da podrži projekat.

Na skupu je govorila i Sandra Papo Fišer, predsednica Jevrejske opštine Sombor.

Prisutne je, uključenjem iz Španije, pozdravio i poznati pijanista Ištvan Sekelj, inače potomak Pala Abrahama, koji je takodje podržao inicijativu za obnovu sinagoge.

Dogadjaj je završen izvodjenjem najpoznatijih arija iz opereta Pala Abrahama i otvaranjem izložbe o jevrejskom nasledju Apatina, koja se narednih dana može pogledati u galeriji Jevrejskog kulturnog centra.

Izvor: Beta