Početkom decembra prošle godine u Narodnom muzeju otvorena je izložba "Logor na Beogradskom sajmištu (1941-1944)”, prva u organizaciji nedavno osnovanog Memorijalnog centra "Staro sajmište".

Izložba je otvorena do kraja januara 2023. godine, ulaz je slobodan.

Prema rečima direktorke Narodnog muzeja Srbije Bojane Borić Brešković, izložba predstavlja dramatičnu transformaciju Beogradskog sajmišta u mesto masovnog zatočenja, smrti i razaranja tokom Drugog svetskog rata.

Pomoćnica u Ministarstvu kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je podsetila da je Staro sajmište do ove godine bio jedini neobeleženi logor na prostoru današnje Srbije.

Direktorka Memorijalnog centra "Staro sajmište" Krinka Vidaković istakla je da je izložba prilika da se predoče činjenice o logoru na Starom sajmištu koje su nažalost nedovoljno poznate u našoj sredini.Izložba autora Milana Koljanina i koautorke Asje Drače Muntean na brojnim panelima donosi fotografije zatočenika, prostorija, pisama i dokumenata, kao i kratki strip Aleksandra Zografa o savezničkom bombardovanju koje je 1944. godine pogodilo i Staro sajmište.

Izvor: Tanjug