Danas je u Jevrejskom kulturnom centru održan komemorativni skup posvećen nedavno preminuloj Gordani Kuić, istaknutoj književnici i našoj članici.

Komemoracija je otvorena prikazivanjem odlomaka iz emisije Mire Adanje Polak Ekskluzivno- Miris kiše na Balkanu. Gordana Kuić je govorila o svojoj porodici, ranom detinjstvu i svojim romanima. Prema njenim rečima ona je počela da piše– ne da bi postala pisac već sa željom da ovekoveči život pet izuzetnih žena – sestara Salom, odnosno svoje majke Blanke i tetaka, Laure, Nine, Klare i Rifke. U svojoj prvoj trilogiji ispričala je priču o sefardskim Jevrejima Sarajeva, Bosne, pa i Balkana u trajanju od jednog veka. O tome je, kako je svojevremeno navela, saznala tek kada je pročitala recenziju Davida Albaharija. Smatrala je i da nema većeg priznanja od čitanosti

O književnom stvaralaštvu i uticaju koji je Gordana Kuić ostavila u srpskoj književnosti govorio je profesor i književni kritičar Aleksandar Jerkov. Prisutima se potom obratila Marija Radić iz Vulkan izdavaštva a zatim je Brane Popović, naš član, njen "komšija", koji je sa odrastao u istoj zgradi gde i Gordana Kuić sa svojom porodicom podelio sa prisutnima svoja sećanja na književnicu i njenu porodicu.

Davor Salom je pročitao pisma, koja su ovim povodom uputili prijatelji Gordane Kuić koji su bili sprečeni da prisustvuju komemoraciji.

Glumica Kalina Kovačević je govorila o Gordanoi Kuić koju je upoznala tokom snimanja serije "Miris kiše na Balkanu", prema njenom istoimenom romanu, naglasivši da je odgovornost glumca bila veoma velika a da je Gordana pomogla zdušno i sa puno ljubavi. Uz zvuke kompozicije "Adio Kerida" koju je izveo Stefan Sablić, Kalina Kovačević je pročitala odlomak iz knjige.


Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice Gordane Kuić iz Izraela, mnogobrojni prijatelji, predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari i drugi članovi Zajednioce.