U organizaciji Grada Novog Sada, Eparhije bačke i Jevrejske zajednice, obeležena je 81 godina od velikog stradanja u Novom Sadu

Vence na spomenik „Porodica“ na Keju žrtva racije položili su predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ambasador Izraela Jahel Vilan, predstavnici jevrejskih i romskih organizacija, te Niša, Kragujevca, Kraljeva, Šapca, Sremske Mitrovice i Zemuna, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Beograd, Pančevo, Zrenjanin, Sombor, Kikinda kao i Savez jevrejskih opština Srbije, Matice romske, ambasade Mađarske i ambasade Izraela, kao i predstavnci potomaka žrtava.

Ispred Jevrejske opštine Beograd venac su položili i odali počast stradalima Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd i Viktor Nojman, sekretar.

Pomenu je prisustvovalo više stotina građana.

Gradonačelnik Milan Đurić podsetio je na januarske dane 1942. godine, kada je ubijeno 1.200 Srba, Jevreja, Roma.

"Ubijena su deca, ubijeni su starci, cele porodice, samo zato što pripadaju drugom narodu i drugoj veri", rekao je gradonačelnik.

Po njegovim rečima, Novi Sad radi na tome da se sačuva sećanje na ovaj zločin time što planira izgradnju memorijalnog centra nedaleko od Štranda, odakle su Novosađani bacani u ledeni Dunav.

 "Negovaćemo sećanje na žrtve i učiti generacije koje dolaze da zločini nemaju opravdanja i da ih ne dozvole nikad više", dodao je Đurić.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel rekao je da je preživljavanje jevrejskog naroda velika tajna svetske istorije, dodajući da su strah i sumnja, koje tolike civilizacije osećaju prema Jevrejima, potpuno iracionalne.

"Ali one su oblik međunarodnog ludila koje se zasniva na verovanju u moći Jevreja i njihovu nameru da povrede, naškode ili da vladaju. Ideologija mržnje i religija brutalnosti koje su sledili i primenjivali nacisti nije bila od ovoga sveta, to je bilo metafizičko varvarstvo", naveo je Isak Asiel.

 

Izvor : https://www.021.rs/

Foto: JOB