U sredu 8. februara Jevrejska opština Beograd bila je domaćin Međunarodne konferencije Aktivna kultura sećanja - zajedno do rezultata u organizaciji Ambasade Švedske i NVO Terraforming a u okviru predsedavanja Švedske Međunarodnom alijansom sećanja na Holokaust (IHRA).

Konferenciju je otvorila Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji, a potom se prisutnima obratio predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks i tom prilikom rekao da se Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust i jevrejske zajednice širom sveta kao i zajednice u Srbiji, bore za isti cilj, te istakao da je stoga veoma bitna incijativa za borbu protiv anitsemitizma.

"Ali ima još jedan prikriveni antisemitizam gde se više ne koriste Jevreji kao grupa ljudi, ali se ta reč menja nekim drugim rečima, a narativ ostaje isti", objasnio je Fuks.

Konferenciji su prisustvovali: Brankica Janković, poverenica za ljudska prava, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji su se takođe obratili učesnicima. Ispred delegacije Švedske obratila se dr Sesilija Rutstrom Ruin, ambasadorka za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

Održana su dva panela Kultura sećanja i obrazovanje, Aktivizam mladih o kulturi sećanja i borbi protiv antisemitizma i Razgovor o antisemitizmu danas 

U razgovoru su učestvovali: dr Sesilija Rutstrom Ruin, ambasadorka za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, Švedska,Nataša Tasić Knežević, zamenica predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i članica Odbora za kulturu i informisanje Republike Srbije, dr Katrin Hauptman, direktor Švedskog Holokaust muzeja, Švedska, dr Krinka Vidaković Petrov, direktorka Memorijalnog centra Staro sajmište, Srbija , dr Pontus Valin, Living History Forum, Švedska, Ana Urombi, generalna sekretarka Raul Valenberg akademije, Švedska, Maša Avramović, osnivačica Centra za razvoj kulture dečjih prava i Noa Fišer iz Sombora koja je predstavila svoj rad sa konkursa Ministarstva spoljnih poslova Izraela, na temu "Moja priča-tvoja priča."

Foto: Tanjug Jadranka Ilić

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da konferencija podseća na sve užase zla i govori o hiljadama razloga zašto na zlo u našim životima i društvima ne treba pristajati. On je između ostalog istakao da je Srbija predana negovanju politika sećanja na strahote Holokausta iskazivanjem pijeteta stradalim, nevinim žrtvama, te borbi protiv verske i nacionalne mržnje i svakog oblika nasilja.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović rekao je da tema Holokausta zahteva svu našu veliku pažnju i odgvornost, prvenstveno u očuvanju svedočanstava na najstrašniji događaj u novijoj ljudskoj istoriji.

Ambasadorka za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Švedske Sesilija Rutstrom Ruin rekla je da je Međunarodna alijansa za sećanje na holokaust jedinstvena organizacija i jedina međuvladina organizacija koja se isključivo usredsređuje na genocid nad Romima, Holokaust i sećanje, obrazovanje i istraživanje u tom pogledu.

ršilac dužnosti direktor Memorijalnog centra "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov rekla je da je jedna od ključnih delatnosti te ustanove edukacija i to ne samo o logoru Staro sajmište već i o celom istorijskom kontekstu koji je omogućio i doprineo da se takvo jedno zlo pojavi u stvarnosti.

Istakla je da svaki narod treba da zna šta je njegova istorija i dodala da je amnezija pogubna.

"Zlo je veliki majstor, a njegov najbolji šegrt je zaborav, ali kada je reč o mladim ljudima treba da pitamo njih, da vidimo na koji način možemo da ih uključimo da se aktivno bave ovom temom", rekla je Vidaković Petrov.

Izvor: RTV