U "potragu za Jevrejskim Beogradom" krenulo je juče preko 70. građana. Tokom tročasovnog programa učesnici ove šetnje imali su priliku da se upoznaju sa istorijatom i bogatim kulturnim nasleđm Jevreja koji na ovim prostorima borave "odvajkada". Zahvaljući izuzetnom kazivanju Čedomile Marinković, koja je ne samo autorka nedavno predstavljene edicije "Jevreji u Beogradu 1521- 1942" već i iskusni turistički vodič, gosti su obišli lokacije ucrtane na mapi Ruta Sefardika, Instituta Servantes. I još i više.

Početna tačka ove šetnje je obilazak sinagoge Sukat Šalom. Šetnja, nas dalje vodi pored kuće u kojoj je zivela Hilda Dajč, zatim zgrade u kojoj se nalazi knjižara Gece Kona u Knez Mihajlovoj ulici. Kratka pauza ispred zgrade Instituta Servantes,da bi preko Topličinog vencapalata Čelebonivića i hotel Palas) došli do ulice Kralja Petra .Tu počinje jevrejski Zerek koji se spušta ka Dunavskom Dorćolu i Jaliji. Od zgrade Bulija do zgrade Oneg Šabata u Jevrejskoj ulici, Čedomila nas upoznaje sa bogatom istorijom jevrejske zajednice koja je tokom vekova izgradila svoje verske, društvene i obrazovne institucije. Nažalost, te zajednice koja je brojala preko 13000 članova skoro više nema. Uništena je tokom Holokausta, na drugoj strani reke Save,na Šetnja se završava obilaskom Jevrejskog kulturnog centra u Jevrejskoj ulici gde uz osveženje gosti uživaju u sefardskoj i aškenaskoj muzici, koje posebno za ovu priliku izvodi Nikola Salaćanin Albahari.

I tako tokom narednih nedelja tokom proleća i leta, svake prve i treće nedelje u mesecu sa početkom u 11h.

Besplatno za naše drage prijatelje komšije, sugrađane, goste. Poklon program od Jevrejske opštine Beograd. I da ne zaboravimo, ceo projekat Jevrejske opštine Beograd i Instituta Servantes je podržan od Turističke organizacije Beograda i Balkanske mreže turističkih eksperata.