U nedelji od 10 do 13 marta, nizom manifestacija i komemoracija u organizaciji Grada Pirota, Udruženja istoričara Pirota , Jevrejske opštine Niš i Istorijskog arhiva u Pirotu, obeleženo je 80 godina stradanja pirotskih Jevreja.

Komemoraciji u Pirotu ispred Jevrejske opštine Beograd prisustvovala je i položila venac potpredsednica Ivana Rob Pašajlić. Davor Salom i stipendisti iz Beograda i drugih zajednica Srbije zajedno sa članovima beogradske, pančevačke i drugih jevrejskih opština i građanima Pirota, učestvovali su na šetnji sećanja u Pirotu, od gimnazije do železničke stanice. Posebno je bio dirljiv susret sa gospodinom Levi Izraelom, koji je bio prijatno iznenađen susretom sa mladim članovima jevrejske zajednice.

Izrael Levi, poslednji preživeli iz stravičnog pogroma pirotskih Jevreja, prvi put posle 80 godina posetio je Pirot i prisustvovao posthumnoj dodeli Medalje pravednika Ljubenovićima koji su ga spasili, Levi je novinarima ispričao detalje o skrivanju te davne 1943. godine.

Gospodin Ljubomir Ljubenović je tada bio gradonačelnik Pirota a moj otac Moše Levi je bio sudija i predsednik Jevrejske opštine Pirot. Rečeno mi je da su bili dobri prijatelji što se posle i pokazalo kao tačno na mom ličnom primeru. Pre nego sto su moji roditelji bili transportovani u logor Treblinka dogovorili su da se za mene napravi jedno sklonište kod dobrih komšija Ljubomira i Darinke. Iako sam imao 3 godine, još uvek se sećam njihove ljubaznosti koji su pokazivali prema meni dok su me krili pune tri godine rizikujući svoje živote” rekao je Levi sećajući se najranijih dana svog detinjstva.