U Severnoj Makedoniji obeleženo je 80 godina od deportacije makedonskih Jevreja u logor Treblinka uz poruku "11. mart 1943 - nikad više".

Na današnji dan, komemoracije u znak sećanja na stradale Jevreje održaće se u Bitolju, Skoplju i Štipu. Centralna komemoracija je održana u Skoplju dok je u Štipu ovaj datum obeležen održavanjem marša.

Komemoracija u Skoplju počela je šetnjom od Muzeja grada Skoplja do "Fabrike vagona" u kojoj su učestvovali predstavnici iz Izraela, jevrejskih udruženja, diplomatskog kora i političkih partija. Komemoraciji su ispred Jevrejske opštine Beograd učestvovali predsednik Aron Fuks i Davor Salom. redsednik Jevrejske zajednice u Makedoniji Pepo Levi rekao je da ideja uništavanja Jevreja i dalje postoje i da je danas važnije nego ikada pokazati solidarnost u sećanju na žrtve Holokausta i odlučnost u suočavanju sa antisemitizmom.

"Navršilo se 80 godina od kada je vojska fašističke Bugarske i nacističke Nemačke osudila nedužne Jevreje. Često se pitam da li je 50 miliona žrtava u Drugom svetskom ratu, od kojih su 6 miliona Jevreji, naučena lekcija da svet živi u miru i demokratiji, poštujući različitosti" rekao je Levi.

Vence u čast stradalih u Skoplju položili su predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari kao i potpredsednik Ladislav Trajer.


Komemoracija u Štipu obeležena je maršom "Nikad više" na čelu koje je bila Šila Zion Altreaz, jedina preživela iz Štipa koja je 1943. godine imala 8 godina.

"Majka me je probudila, bilo je jako rano, napolju je još uvek bio mrak. Nisam htela da ustanem, nisam razumela šta se dešava" prisetila se Šila kobne noći kada su ona i sestra uspele da se spasu i ne odu u logor.

Podsetimo, u noći između 10. i 11. marta 1943. godine, 7144. Jevreja iz Bitolja, Štipa i Skoplja deportovano je u logor Treblinka. U ranim jutarnjim časovima, 11. marta, policajci su im rekli da će biti prebačeni u Bugarsku, da bi rano ujutru, sa železničkih stanica vagonima deportovani u logor u Poljskoj iz kojeg se niko nije vratio. Ukupno 541 Jevreja iz Štipa je deportovano u logor. 

Gradonačelnik opštine Štip Ivan Jordanov rekao je da je obeležavanje i održavanje marša "Nikad više" poruka da se ovakva zverstva više nikada ne ponove.

Izvor: Vesti.mk /Foto: Maja Janevska Ilieva