U četvrtak, 23. marta, u Jevrejskom kulturnom centru održano je predstavljanje knjige Dobrovoljac za Aušvic: Preko granice hrabrosti, autora Vitolda Pileckog u organizaciji Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograd.

Vitold Pilecki (1901-1948) je bio oficir poljske armije pred izbijanje Drugog svetskog rata koji je odabrao da dobrovoljno bude uhapšen i nađe se u logoru Aušvic u toku trideset i jednog meseca (KL Auschwitz I; IX/1940 – IV/1943), i bi u njemu formirao ilegalnu mrežu otpora među logorašima i izneo istinu o tom najjezivijem od svih mesta koje ljudsko pamćenje beleži. Vitold Pilecki osuđen je od strane komunističke vlasti u Poljskoj i pogubljen 25. maja 1948, nakon osude hicem u potiljak u zatvoru Mokotov u Varšavi. Mesto njegove sahrane je nepoznato.

Evropska komisija je 25. maj ustanovila kao Dan heroja.

O liku i delu Vitolda Pileckog govorio je izdavač i prevodilac Dušan Simić, konzulka Ambasade Poljske u Srbiji, gospođa Kamila Duda-Kavecka , Istoričar Milovan Pisari, David Radaković, diplomirani filozof, Dalibor Sokolović, pisac predgovora Srpskog slaviste (Katedra za slavistiku) , Ljubinko Đurković, pukovnik u penziji, pisac predgovora Srpskog vojnika. Pozorišni i dramski umetnik Aleksandar Dunić čitao je odlomke iz knjige.

Prisutne je pozdravio predsednok Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari.