Danas je u svečanoj sali Jevrejske opštine Beograd predstavljena knjiga Zapis Holokausta-Druga generacija, autorke Borke Marinković u izdanju Jevrejske opštine Beograd. Promociju je otvorio Aron Fuks, naglasivši da je ova studija važna ne samo za jevrejsku zajednicu već i za šire društvo uopšte. Aron Fuks je istakao da knjiga prikazuje koliko su dalekosežne posledice Holokausta i kako Holokaust utiče na drugu a i treću generaciju preživelih.

O knjizi su još govorili Prof. dr Dragan Popadić, socijalni psiholog, redovni profesor na Filozofskom fakultetu, dr Danilo Šarenac, istoričar, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, Milica Mihailović, istoričarka umetnosti u penz., kustoskininja Jevrejskog istorijskog muzeja - intervjuisana, Brane Popović, dipl. ing u penz., intervjuisan i autorka Borka Marinković, matematičarka, informatičarka u penziji.

U muzičkom delu programa nastupile su Jovana Savić, studentkinja u klasi Stefana Milenkovića, violina i Nina Savić, dipl. etnomuzikolog, klavir koje su događaj otvorile izvedbom kompozicije iz filma Šindlerova lista.

U knjizi Zapis Holokausta – Druga generacija, opisano je psihosocijalno istraživanje i dobijeni rezultat o transgeneracijskom prenosu posledica Holokausta sa preživelih na njihovu decu.

Ovo istraživanje je jedna metodološki orginalna, multidisciplinarna celina, koja svedoči o načinima memorisanja, prenošenju sećanja i njegovoj psihološko-socijalnoj ulozi koju igra u generaciji potomaka preživelih Holokausta, kao i uticajau na širu sredinu, u ovom slučaju u Srbiji.

---Prof. dr Milan Ristović, šef Katedre za opštu savremenu istoriju