Četvrto izdanje Jevrejskog filmskog festivala Beograd (JFFBG), održaće se od 19. do 23. aprila u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11.

Na festivalu će biti prikazano devet filmova britanskog po malo zaboravljenog reditelja jevrejskog porekla Džona Šlezindžera, kome je ova edicija festivala i posvećena, a koji je publici poznat po filmovima Maratonac (Marathon Man) i Nedelja krvava nedelja (Sunday Bloody Sunday).

Otvaranje festivala je u sredu 19. aprila u 19:30 u holu Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11. Nakon ceremonije otvaranja u 20:00 časova biće prikazan film Ponoćni kauboj (Midnight Cowboy), u glavnim ulogama Dastin Hofman i Džon Voit, za koji je Šlezinger dobio Oskara za najbolju režiju. Mučan, žestok, beskompromisan, ali izuzetno istančan, film je trijumfovao na dodeli Oskara osvojivši tri nagrade: za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenarijo.

“Ponoćni kauboj” je, baveći se „zabranjenim temama“, izvadio istinskog keca iz rukava polusveta." - Endi Vorhol

Džon Ričard Šlezindžer rođen je u jevrejskoj porodici u severnom Londonu. Njegov otac je bio pedijatar i muzičar amater (svirao je čelo) baš kao i njegova majka koja je svirala violinu. “Njegovi inovativni filmovi sa toliko stila biće zapamćeni po neverovatno ubedljivom prikazivanju ekstremnih ljudskih osećanja”. Napisao je David Ansen u nedeljniku Newsweek.

Džon Šlezindžer je bio hrabar, iskren i ponekad kontroverzan režiser koji je dobio Oskara za „Ponoćnog kauboja“ i bio nominovan za više drugih nagrada u toku svoje karijere. Danas je gotovo zaboravljen.

Festival se realizuje uz podršku Ambasade Austrije i Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Direktor festivala: Marijan David Vajda.