Četvrti Jevrejski filmski festival Beograd (JFFBG), posvećen britanskom po malo zaboravljenom reditelju jevrejskog porekla Džonu Šlezindžeru, otvoren je u sredu 19. aprila u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Šlezindžer je publici poznat po filmovima Maratonac (Marthon Man) i Nedelja krvava nedelja (Sunday Bloody Sunday).

Festival je otvorio film Ponoćni kauboj (Midnight Cowboy), sa glavnim ulogama koje igraju Dastin Hofman i Džon Voit, za koji je Šlezinger dobio Oskara za najbolju režiju. Mučan, žestok, beskompromisan, ali izuzetno istančan, film je trijumfovao na dodeli Oskara osvojivši tri nagrade: za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenario.

Ponoćni kauboj” je, baveći se „zabranjenim temama“, izvadio istinskog keca iz rukava polusveta.- Endi Vorhol.Festival su otvorili i prisutne pozdravili direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marijan Vujović i direktor Festivala Marjan Vajda. Otvaranju su prisustvovali predstavnici Ambasade Velike Britanije, direktor Austrijskog kulturnog foruma, članovi i prijatelji kao i studenti Akademije za film i umetnost.

Na festivalu, koji se već četiri godine Jevrejska opština Beograd realizuje uz podršku Ambasade Austrije i Muzeja Jugoslovenske kinoteke prikazano je devet filmova među kojima će se naći i ostvarenja kao što su: „Darling“ iz 1965, „Daleko od razuzdane gomile“ iz 1967, „Maratonac“ iz 1976…

Džon Ričard Šlezindžer rođen je u jevrejskoj porodici u severnom Londonu. Njegov otac je bio pedijatar i muzičar amater (svirao je čelo) baš kao i njegova majka koja je svirala violinu. “Njegovi inovativni filmovi sa toliko stila biće zapamćeni po neverovatno ubedljivom prikazivanju ekstremnih ljudskih osećanja”. Napisao je David Ansen u nedeljniku Newsweek.

Džon Šlezindžer je bio hrabar, iskren i ponekad kontroverzan režiser koji je dobio Oskara za „Ponoćnog kauboja“ i bio nominovan za više drugih nagrada u toku svoje karijere. Danas je gotovo zaboravljen.