Povodom Jom Hašoa (sreda 18. april) danas je na Jevrejskom groblju u Beogradu održana komemoracija u znak sećanja na žrtve Holokausta i pale jevrejske heroje u Dugom svetskom ratu.

Predvodnik komemoracije je bio Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd koji se ovom prilikom obratio prisutnima i podsetio da početak Holokausta nije osnivanje geta i prva hapšenja već da je mržnja bila početak stradanja Jevreja tokom Holokausta. Molitvu za žrtve terorizma izgovorio je Viktor Nojman, rukovodilac kancelarije Jevrejske opštine Beograd.

Venac kod Spomenika žrtvama Holokausta i Spomenika žrtvama Kladovskog transporta, položili su: Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd, ambasador Izraela u Srbiji, Nj.E. gospodin Jahel Vilan, zamenica ambasadora Republike Austrije, gospođa Karin Traunmiler i gospođa Krinka Vidaković-Petrov v.d. Memorijala Staro sajmište.

Komemoraciji su prisustvovali članovi Jevrejske opštine Beograd.


Jom hašoa, ( יום הזיכרון לשואה ולגבורה - Jom hazikaron lešoa velegevura) - Dan sećanja na Holokaust i heroizam (u doslovnom prevodu), je dan posvećen sećanju na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu zbog zločina nacističe Nemačke i njenih saradnika, kao i sećanju na jevrejski otpor u tom periodu. Jom Hašoa se obeležava 27. dana meseca nisan po jevrejskom kalendaru, po datumu ustanka u Varšavskom getu. Datum je izabrao Kneset (izraelski parlament) 12. aprila 1951. godine. Puno ime Jom hazikaron lešoa velegevura, postalo je formalno zakonom koji je Kneset doneo 1959. godine. Joma Hašoa je Nacionalni memorijalni dan Izraela. Kada je uspostavljen, ustanovljeno je da će se obeležavati dvominutnom tišinom u prepodnevnim časovima, kada se oglašava sirena širom Izraela i svi radovi i aktivnosti prestaju. Memorijalni skupovi se održavaju u javnim i obrazovnim ustanovama, a zastave su spuštene na pola koplja. Centralna komemoracija održava se u Jad Vašemu. Radio i televizijski programi prilagođeni su komemorativnom narativu. Izmenama zakona iz 1961. godine, propisano je da se kafići, restorani i klubovi tog dana zatvaraju.