Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen, juče (sreda 12. jul) je obišao Memorijalni centar "Staro sajmište" i tom prilikom položio venac kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu. Aron Fuks predsednik Jevrejske opštine Beograd i Aleksandar Albahari, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije položili su venac u ime jevrejske zajednice i zajedno sa izrelskom delegacijom na čelu sa ministrom Koenom i Krinkom Vidaković Petrov, direktorom memorijalnog centra, obišli Memorijalni centar Staro sajmište.

Foto: Jevrejska opština Beograd


Foto: K1 info

Ministar Koen se po polaganju venca obratio i rekao da se na tom svetom mestu čuva uspomena na hiljade Jevreja, Srba i Roma koji su doživeli nepojmljive užase i podneli najveću žrtvu.

-Staro Sajmište ima ogroman značaj kao simbol sećanja i istrajnosti, kao svedočanstvo ljudskog duha, kao simbol pobede nade nad beznađem. Sajmište nas podseća koliko je važno da nikada ne zaboravimo i ne dozvolimo da se istorija ponovi- naglasio je Koen.

Direktorka Memorijalnog centra Staro sajmište, Krinka Vidaković Petrov je podsetila da je kroz taj nacistički logor prošlo 40.000 zatočenika, a 17.000 je ubijeno, jer su, nakon što su poubijani svi Jevreji, stradali Srbi i Romi.

-Bliskost i prijateljstvo vezali su srpski i jevrejski narod davno, a tragična sudbina u Drugom svetskom ratu još više- istakla je ona.

Izvor: Tanjug, N1