U nedelju 30. jula, nakon duže bolesti, u 75. godini preminuo naš dragi član, istaknuti književnik i prevodilac David Albahari. Vreme i mesto održavanja komemoracije posvećene dragom Davidu, biće naknadno objavljeni.

David Albahari, jedan od najznačajnijih domaćih savremenih pisaca, bio je aktivan i posvećen član jevrejske zajednice. Godine 1991. postao je predsednik Federacije jevrejskih zajednica Jugoslavije, a radio je i na evakuaciji jevrejskog stanovništva iz Sarajeva. Godine 1994. sa porodicom se preselio u u Kanadu, gde je živeo i radio do 2012. godine kada se vraća u Beograd.

David je svoje knjige uvek rado predstavljao članstvu, dolazio na druženja i razgovor o svojim književnim delima i životu uopšte. U martu prošle godine nakon dužeg vremena, na našu veliku čast i zadovoljstvo, imali smo priliku da se družimo i razgovaramo sa Davidom u Jevrejskom kulturnom centru, kada je promovisan njegov roman „Pogovor“, koji se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2022. godine. David Albahari je na promociji i pored već vidno narušenog zdravlja, zadržao svoj vedar duh i publiku razgalio anegdotama i svojim sjajnim smislom za humor.

U januaru ove godine je povodom pola veka od izlaska njegove prve knjige, zbirke priča "Porodično vreme", u Palati umetnosti Madlena održano književno veče posvećeno Davidu Albahariju, što je ujedno bilo njegovo poslednje pojavljivanje u javnosti.

U januaru ove godine je povodom pola veka od izlaska njegove prve knjige, zbirke priča "Porodično vreme", u Palati umetnosti Madlena održano književno veče posvećeno Davidu Albahariju, što je ujedno bilo njegovo poslednje pojavljivanje u javnosti.

David Albahari rođen je 1948. godine u Peći. Prvu knjigu, zbirku priča Porodično vreme objavio je 1973. godine, a prvi roman Sudija Dimitrijević 1978. godine. Autor je mnogobrojnih knjiga-priča i romana, kao i četiri knjige eseja. Dobitnik je mnogih nagrada. Za knjigu priča Opis smrti (1982) dobio je Andrićevu nagradu. Knjiga priča Pelerina (1993) nagrađena je nagradama Stanislav Vinaver i Branko Ćopić. Roman Mamac dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen u Srbiji 1996. godine, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije, Balkaniku i Most-Berlin. Roman Pijavice nagrađen je Nagradom grada Beograda (2006). Knjiga priča Svake noći u dugom gradu dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine.

David je radio u redakcijama više beogradskih i novosadskih časopisa i izdavačkih kuća: Vidici, Književna reč, Pismo, Kulture Istoka, Politika, Mezuza, edicija Prva knjiga Matice srpske. Njegove knjige su prevedene na dvadeset i jedan jezik.

Preveo je veliki broj knjiga, priča, pesama i eseja mnogih američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca kao što su Sol Belou, Vladimir Nabokov, Margaret Etvud, Isak Baševis Singer i Tomas Pinčon. Preveo je i dramske tekstove Sema Šeparda, Keril Čerčil i Džejsona Šermana.

Bio je član je SANU, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

Njegov odlazak je veliki gubitak za našu zajednicu i srpsku književnost.

Zihrono livreha.