Evropski dan jevrejske kulture je ustanovljen 1999. godine i danas se obeležava u gradovima u preko 30 zemalja Evrope. Osnovni cilj ove manifestacije je isticanje raznolikost i bogatstva judaizma i njegov lokalni, regionalni i nacionalni istorijski značaj, sa težnjom da se kroz konferencije, koncerte, izložbe, vođene obilaske i druge aktivnosti koje se istovremeno odvijaju širom kontinenta, promoviše dijalog, preopoznavanje, raznolikost i značaj jevrejskog kulturnog nasleđa. Otvaranje jevrejske zajednice ka svom okruženju je veoma značajno i sa aspekta borbe protiv antisemitizma. Jevrejska opština Beograd se priključila ovoj manifestaciji još 2003. godine.

Svake godine AEPJ u konsultaciji sa svojim članovima bira drugu temu i tako stvara vezu između različitih učesnika iz Evrope i pruža koherentnost u događajima organizovanim na zadatu temu. Izbor jedne teme je svaki put drugačija i svaki učesnik može slobodno prilagođavati temu prema sopstvenim prioritetima, što objedinjuje zajedničke napore za unapređenje znanja o jevrejskom nasleđu i omogućava povećanu vidljivost jevrejskih zajednica i kulturnog nasleđa u okruženju i na taj načn umnogome doprinosi borbi protiv antisemitizma.

Svaka tema je poziv da se krene na putovanje u nasleđe koje tek treba da bude otkriveno i svaka od do sada predloženih tema je otvorila i ponudila uzbudljive perspektive. Ovogodišnja tema usredsređena je na pamćenje ili sećanje i odnosi se na fundamentalni aspekt judaizma "Sećanje ili utemeljenje jevrejskih sećanja"