Komemorativnim skupom u četvrtak 12. oktobra, obeležili smo 82 godine stradanja 1057 Jevreja i više od 90 Roma i građana Mačve koje su Nemci, polovinom oktobra 1941. godine streljali na obali reke Save, na njivi Lazara Ljubičića.

Posmrtni ostaci Jevreja posle rata su ekshumirani i sahranjeni na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Aron Fuks predsednik Jevrejske opštine Beograd položio je venac i obratio se prisutnima podsetivši da događaj u istoriji poznat kao „Kladovski transport” obuhvata sudbinu oko hiljadu austrijskih Jevreja, koji su pokušali preko Srbije da prebegnu do Palestine, ali stigli su samo do Kladova, odakle su prebačeni u Šabac, da bi u najvećem broju bili streljani u zimu, pod okupacijom, 1941-42. godine upravo na ovom mestu.

Vence su položili i zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Zoran Miščević, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, Mirko štark, Lidija Radin i Tatjana Milovančev ispred Jevrejske opštine Zrenjanin, predstavnici Mesne zajednice Zasavica i članovi Jevrejske opštine Beograd.

Pomen za stradale govorio je rabin Isak Asiel. Davor Salom pročitao je pismo Juval Izraela, potomka porodice koja je stradala u Zasavici i na Starom sajmištu a koji je zbog izbijanja rata u Izraelu bio sprečen da prisustvuje

Komemoraciji su prisustvovali i učenici OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod"