Dnevni list Novost prenosi stav Isaka Asiela o ratu u Izraelu.

Isak Asiel je za Tanjug naveo da su prve trzavice počele posle Drugog svetskog rata, kada su Jevreji nakon holokausta i progona koji su doživeli odlučili da se vrate u domovinu, misleći da će, kako kaže, tamo biti najsigurniji.

- Arapi su to shvatili na drugačiji način, kao ugrožavanje i tada je zapravo i počeo palestinski problem - rekao je rabin.

Kako tvrdi, brojne jevrejske svetinje na teritoriji Izraela su "dovoljan dokaz toga čija je zemlja".

- Grob praoca Jakova u Hebronu i mnogi drugi. I u prvoj knjizi Biblije je zapisano da je ta zemlja kupljena. Avram ju je kupio za grob žene Sare, to je sve vrlo dokumenovano, čak je i naznačeno sa koliko novca je kupljeno. Dakle, nema dileme da zemlja pripada Jevrejima - poručio je rabin.

Osvrnuo se i na predlog Ujedinjenih nacija iz 1947. godine da se Palestina podeli na dva dela - arapski i jevrejski i da Jerualim bude glavni grad.

- Jevreji su to prihvatili, ali ne i arapska strana. Tada je krenuo sveopšti rat arapskih zemalja protiv Izraela, koji su oni izgubili. I to nije jedini put, imali su mirovne ponude na stolu toliko puta - rekao je rabin.

Podsetio je da je jedan od predloga bio i to da stari deo Jerusalima bude deo palestinske države, ali da je druga strana to odbila.

- Predloženo je da da se uradi novčana, teritorijalna nezavisnost. To je bila kompenzacija koju su oni glatko odbili i za uzvrat ponudili - ništa - naveo je Asiel.

Dodaje da je tu uvek isto i da Hamas čvrsto ostaje pri tome da Izrael nema prava na postojanje.

Na pitanje o šokantnim snimcima koji kruže na društvenim mrežama, na kojima se vide deca sa oružjem, rabin kaže da to nije ništa neobično.

- To nisu usamljeni slučajevi, na palestinskoj televiziji su prikazana deca od šest ili sedam godina koja na sebi imaju imitaciju eksploziva. Jednom je australijska novinarka rekla da su to samo deca, na šta joj je jedan od pripadnika Hamasa rekao da su oni deca, a uveče ratnici. I sada je svet šokiran, ali to nije ništa novo. Izazvalo je veću reakciju jer je emitovano na društvenim mrežama - naveo je rabin.

Kako naglašava, modus operandi Hamasa je vrlo jasan i uvek isti.

- Sprovedu akciju, nakon čega se situacija stiša, da bi se nakon nekog vremena vratili još spremniji, sa boljim naoružanjem, spremni da urade više na šetu - naveo je rabin i dodao da sada "možemo videti kako njihovi borci ulaze u kuće civila i ubijaju ljude".

Asiel, ipak veruje u mir.

- Ukoliko stanovništvo u Gazi bude biralo Hamas, nema razgovora, ali ako dođe neka druga stranka, Izrael je spreman da razgovara, ali treba eliminisati kulturu nasilja. Previše je krvi, ljutnje, emocija, ali velika vizija je mira je ono što treba da bude naša misija - zaključio je rabin Asiel.

Intervju rabina Isaka Asiela u vestima možete pogledati na sledećem linku:

Rabin Isak Asiel o ratu u Izraelu - Vesti