"We are not alone, Legacies of Eugenics" - izložba i preavanje prof. dr Marius Turda

U utorak 12. marta sa početkom u 19.45 biće otvorena izložba "We are not alone, Legacies of Eugenics" (Nismo sami - nasleđe eugenike).

Nakon otvaranja, u 20:00 časova, prof.dr Marius Turda će održati predavanje na temu: Unearthing the legacies of eugenics (Otkopavanje nasleđa eugenike). 

Prof. dr Marius Turda (Oxford Brooks University) će govoriti na engleskom jeziku.

Marius Turda je profesor i direktor Centra za medicinske humanističke nauke na Univerzitetu Oksford Bruks, a prethodno je predavao na UCL i Univerzitetu u Oksfordu. Član je Kraljevskog istorijskog društva i osnivački direktor „Kantemir instituta“ na Univerzitetu u Oksfordu. Autor je, koautor i urednik više od 25 knjiga o istoriji eugenike, rase i rasizma u istočnoj i centralnoj Evropi i šire, uključujući modernizam i eugeniku, latinsku eugeniku u komparativnoj perspektivi, religiju, evoluciju i nasledstvo i Blumsberijev Kulturna istorija rase, objavljena u 6 tomova 2021. Takođe je kustosirao četiri izložbe o eugenici, rasnoj antropologiji i biopolitici, od kojih je najznačajnija ona pod nazivom „Nismo sami“: nasleđe eugenike, koja je putovala od Britanije do Rumunije , Srbija, Poljska, Švedska i Sjedinjene Države. Njegov najnoviji projekat javnog angažmana je https://confront-eugenics.org.