Jom Hazikaron- Dan sećanja na pale vojnike Izraelskih odbrambenih snaga i žrtve terora, ove godine se obeležava od nedelje, 12. maja, uveče do ponedeljka uveče, 13. maja. Kao i svake godine, Jom Hazikaron počeo je minutom ćutanja u 20.00 časova. Druga sirena, u trajanju od dva minuta, oglasila sa danas u 11 časova. Državne memorijalne svečanosti održavaju se na 54 vojna groblja širom zemlje i na spomen-obeležju u znak sećanja na beduinske žrtve. Širom zemlje održavaju se Memorijalne svečanosti i komemoracije.

Studenti i vojnici drže počasnu stražu kod spomenika i spomen obeležja. U školama se održavaju ceremonije u pomen žrtvama. Građani države Izrael saosećaju sa porodicama čiji su bližnji stradali za slobodu i bezbednost Izraela. Mesta za zabavu su zatvorena, a radio i TV stanice emituju dokumentarne filmove o palim borcima.

Uoči Dana sećanja 2024. godine, Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je da je broj stradalih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga od 1860. do danas - 25.040 uključujući pet vojnika koji su pali u borbama u Gazi ovog vikenda i još jednog vojnika koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Od Dana sećanja 2015. do danas, broju palih je dodato 766 žrtava i 61 invalid, preminuli od posledica invaliditeta. Tokom operacije 'Gvozdeni mačevi' bilo je 716 stradalih, od toga 642 vojnika Izraelskih odbrambenih snaga, 39 pripadnika rezervnih jedinica, 68 pripadnika izraelske policije i 6 pripadnika agencije Šin Bet.

(Saopštenje preuzeto iz lista Maariv)

(Foto: Maariv)