U četvrtak 9. maja, Svečanom akademijom u Memorijalnom centru Staro sajmište u obnovljenoj "Centralnoj kuli", obeležili smo Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio dr Milan Koljanin.

Akademija je otvorena muzičko scenskim program čija je tema bila umetnički prikaz hronologije Holokausta u Beogradu, od početka rata do 10. maja 1942. Na akademiji su govorili Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, Aron Fuks, predseednik Jevrejske opštine Beograd i Ladislav Mezei, predsednik Bnei Brit Srbije.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks i predsednik„Bnei Brit“ Srbija Ladislav Mezei govorili su o istorijatu stradanja Jevreja u Beogradu. Aron Fuks je istakao da obeležavanje sećanja na žrtve Holokausta ima višestruki značaj, a najvažniji je da žrtve ostaju upamćene, ne samo kao broj već i kao ljudska bića koja su ubijena samo zato što su pripadala jednom narodu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i diplomatskog kora. 

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić je kazao da ne smeju nikada da budu zaboravljeni zločini na Starom sajmištu.

„Potrebno je da negujemo istoriju sećanja i dobre odnose koje imaju jevrejski i srpski narod“, kazao je on.

Šapić je istakao da je prisustvovao početku radova na ovom objektu, te da danas on „zaista izgleda onako kako treba da izgleda jedan memorijalni centar“.

U muzičko-scenskom programu učestvovali su: dramski umetnici Mladen Andrejević i Sanja Petrović, Hor Braća Baruh sa dirigentom Stefanom Zekićem, Ladislav Mezei, violončelo, Mina Mendelson, violina, Maša Babić, klavir.

Prisustvovali su predstavnici Vlade RS i diplomatskog kora.

Svečanu akademiju organizovali su Jevrejska opština Beograd, organizacija Bnei Brit Srbija, Grad Beograd i Memorijalni centar Staro sajmište.

Svečana akademija- video

Na teritoriji Beograda stradalo je više od jedanaest hiljada Jevreja, Beograđana, Jevreja iz Banata, centralne i južne Srbije i jevrejskih izbeglica iz Austrije i Čehoslovačke. Jevreji muškarci zatvarani su u logorima Topovske šupe i Banjica i svi su streljani do decembra 1941. godine. Početkom decembra 1941. otvoren je logor Sajmište, gde je zatvoreno preko 6.000 žena i dece. Svi su ubijeni do 10. maja 1942. Najviše je stradalo beogradskih i banatskih Jevreja, blizu 93 odsto. U Srbiji, od 39.282 Jevreja, prema podacima Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora, stradalo je oko 88 procenata.