Porodični seminar pod novim imenom "Šorašim", održan je na planini Tari, od 30.05. do 02.06.2024. godine, u organizaciji JDC i JOB. Bez obzira na novu lokaciju, nove datume i izazovne trenutke u našim zajednicama, zadovoljni smo što možemo da izvestimo da je događaj bio veliki uspeh.

Porodični seminar "Šorašim" okupio je 412 učesnika iz 6 zemalja: Izraela, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Najmlađa učesnica imala je 2 meseca, dok je najstariji imao 91 godinu. Tokom trodnevnog seminara, ponudili smo 26 edukativnih predavanja, radionica i različite aktivnosti za odrasle, i 19 za mlade ispod 18 godina, podeljenih po uzrastima. Dodatno, organizovali smo programe za sve generacije da se okupe, kao što su izleti, Šabat službe, muzički Šabat za decu i roditelje, i alternativni Šabat organizovan od strane Haver-a. Večernji program je imao pozorišnu predstavu, Havdala ceremoniju, filmski program, bend i DJ-a.

Tema seminara za odrasle bila je Jevrejsko stvaralaštvo. Pozvali smo tim Haver-a da vodi radionice i predavanja na ovu temu. Program je bio obogaćen dodatnim volonterskim predavačima. Osim glavne teme seminara, takođe smo pokrili "popularne" teme relevantne za našu zajednicu, uključujući antisemitizam, očuvanje zdravlja i bezbednost zajednice. Bilo je izraelskih plesova, sportskih aktivnosti, joge i verskih programa poput Šabat službe i Havdala. Program za decu bio je fokusiran na Zakone Kašuruta i njihov odnos prema ekologiji. Svi učesnici su dobili mali poklon dobrodošlice, a svi predavači su dobili zahvalnice za svoj trud i učešće.

Seminari smo započeli u četvrtak, 30. maja, toplim dočekom naših gostiju uz muziku i poklone dobrodošlice, kao i sa organizivanim info-punktovima na kojima su učesnici mogli da dobiju sve potrebne informacije za početak. U popodnevnim časovima bilo je okupjanje svih gostiju i svečano otvaranje seminara uz koktel dobrodošlice. Uvodni govor održao je Ognjen Rajević, član organizacionog tima. Predsednik Jevrejske opštine Aron Fuks se obratio, zatim je pozvao na minut ćutanja za one koji više nisu sa nama. Ceremonija je nastavljena horskim pevanjem Hatikve. Koktel dobrodošlice je bio propraćen muzičkim setom našeg DJ. Program se nastavio večerom, karaoke zabavom i večernjim filmom.

Petak, 31. maj, posvetili smo krstarenju rekom Drinom, predavanjima i radionicama. U večernjim satima pre početka Šabata, otvorili smo izložbu Daria Atijasa i održan je koncert hora “Braće Baruh”. Za Šabat, bilo je paljenje sveća, muzički Šabat za decu i roditelje, alternativni Šabat i regularna služba. Uveče, ljudi su se okupljali u grupama u holu da pevaju ili u Banket sali da gledaju film. U Hotelu “Javor” bila je organizovana tamburica gde su muzika i provod trajali do kasnih sati. U petak smo takođe obeležili rođendane naših učesnika koje smo iznenadili tortom i duvanjem svećica.

 U subotu, 1. juna, seminar je imao više predavanja i radionica, a deca su provela i vreme na trim stazi gde su prolazila prprepreke na poligonu. U večernjim satima, održana je pozorišna predstava “Adresat nepoznat”. Havdela je vodio Hazan Igor Kozemjakin. Nives Beissmann je organizovala neverovatnu sesiju izraelskog plesa gde su bile prisutne sve generacije. Dan je završen večerom, završnom ceremonijom, živom muzikom i kasnovečernjom sesijom DJ-a. Deca sui mala svoj večrnji program.

Ponosni smo što možemo reći da ovaj seminar raste. Postao je već tradicionalno najveće jevrejsko okupljanje u ovom delu Evrope. Pored toga što okuplja Jevreje iz Ex-YU regiona, mi stvaramo vredan jevrejski edukativni seminar koji čuva naše tradicionalne vrednosti u izazovnim vremenima. Neki učesnici su čak primetili da ih je ovaj seminar podsetio da se osećaju dobro što su Jevreji.

Već sada s nestrpljenjem očekujemo sledeću godinu, i imamo više ideja za poboljšanje seminara. Iako smo ograničeni izborom hotela zbog veličine I raspoloživim sredstvima, posvećeni smo unapređenju ovog događaja. Zbog liste čekanja ove godine i komentara koje smo dobili, verujemo da ako pronađemo još veći hotel, možemo privući 25-50% više učesnika.

Hvala svima koji su učestvovali i doprineli nezaboravnom iskustvu! Vidimo se sledeće godine!