U nedelju 9. juna, održana je komemoracija u znak sećanja na žrtve koncentracionog logora Đakovo koji je postojao od 1941. do 1942.

Komemoraciji su prisustvovali članovi Jevrejske opštine Beograd a venac kod spomen-obeležja položile su naše članice Hanika Gašić i Ester Bajer.

Pored predstavnika Židovske općine Osijek, prisustvovali su i predstavnici Koordinacije židovskih općina iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, predstavnici jevrejskih opština iz Zagreba, Rijeke, Slavonskog Broda, Beograda, Novog Sada.

Molitvu je govorio glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević.

U logor su mahom stizala jevrejska deca, žene i starci iz Bosne i Hercegovine, a stradali logoraši sahranjeni su na đakovačkom Jevrejskom groblju, uz krišom sačuvana imena, prezimena, godinu i mjesto rođenja. Tadašnji grobar Stjepan Kolb u tajnosti je zabeležio podatke sahranjenih i zbog toga je Jevrejsko groblje u Đakovu jedinstveno u svetu. Prvobitne limene pločice sahranjenih logoraša na njemu zamenjene su novim nadgrobnim pločicama. Logor se nalazio na početku današnje Ulice Vladimira Nazora, a u njemu je stradalo 566 od oko 2.000 logoraša. Brojnim logorašima logor u Đakovu bio je samo privremena stanica za dalje, za Jasenovac, Aušvic i druge logore smrti.