Na naše veliko zadovoljstvo, Jevrejska opština Beograd nam je omogućila da ponovo organizujemo kvalitetan izlet i da vas vodimo na jedno od nekoliko najznačajnijih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Planinski vodič Milan iz udruženja „Upoznaj Srbiju“ ovog puta će nas upoznati sa najslikovitijom i najmoćnijom srednjovekovnom tvrđavom na Dunavu.



Tvrđava Ram spada u najstarija artiljerijska utvrđenja u Srbiji. Nema pouzdanih podataka o vremenu nastanka tvrđave Ram, ali se prvi put pominje 1128. godine, kao mesto u čijoj blizini su se sukobile vizantijska i mađarska vojska. Po nadiranju Otomanskog carstva u naše krajeve, nastavili su svoja osvajanja u Mađarskoj. Za Ram su se otimali Ugari, Vizantijci, Turci.

Prva legenda o postanku ovog sela vezuje se za osnivače Rima, braću Romula i Rema. Turski izvori ovaj grad nazivali su Ihram Haram Izvesno je da je u Ramu boravio zloglasni Hunski vođa Atila, poznatiji pod nadimkom Bič božiji. Istorijski izvori govore da je današnja tvrđava delo upravo Bajazita II. Letopisi su zabeležili da je Bajazit II (1430-1512) posle smrti Mehmed Paše, preuzeo vlast i obnovio Ram i Kuleč za potrebne borbe vatrenim oružjem.



Srednjovekovnim utvrđenjem će nas voditi autentični vodiči kostimirani u istorijske junake koji su obeležili izgradnju, čuvanje i posvećenost ovom kulturno-istorijskom lokalitetu. Ne postoji bolje mesto da razumemo srednjovekovne bitke nego da stojimo na samom bojištu. "Interaktivna turistička šetnja je, zapravo, scenski nastup kroz koji se na autentičan način prepričava istorija Ramske tvrđave i Dunava". Sa tvrđave se pruža nestvaran pogled na nepregledni Dunav koji vam daje osećaj kao da ste na moru i uživate u pogledu na sunce koje kao da se topi i uliva u reku.

 

Po Remu naselje i danas nosi naziv Ram, a zalaske Sunca na ovom mestu „Nacionalna geografija“ proglasila je za jedne od najlepših u Evropi. Nakon obilaska tvrđave nastavljamo ka obali Dunava gde smo vam organizovali nezaboravnu plovidbu Dunavom. Vozićemo se u manjim grupama u 3 ture i uživati u lepotama Dunava.



 

Nakon plovidbe produžavamo na našu finalnu destinaciju organizovan je ručak u autentičnom alaskom ambijentu restorana „Dunavski cvet“. Uživaćete u kvalitetnom ribljem meniju na terasi restorana, uz pogled na Dunav. 

Važne napomene:

  • Neophodno je da nam potvrdite vaše prisustvo do petka 28. juna na e-mail office@jobeograd.org 
  • Zbog učestalih situacija sa članovima koji se prijave za izlet pa otkažu na dan puta bili smo prinuđeni da uvedemo uplatu participacije pre puta
  • Participacija za izlet je 2000 dinara po osobi - obavezna je uplata participacije za izlet na blagajni JOB ili elektronskom uplatom na račun Jevrejske opštine Beograd zaključno sa petkom 28. juna 2024. godine.
  • Članice JO svih uzrasta su dobrodošle da nam se pridruže.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Maju Slater na tel. 069/615-666.