1.     Izabrani ste za novog Predsednika Omladine JOB. Ispričajte nam malo o sebi i svom dosadašnjem iskustvu jevrejskog aktiviste i edukatora. Šta Vas je motivisalo na ovaj angažman?

Sve je počelo povratkom iz Izraela 2003. godine i odlaskom u Sarvaš. Imao sam zadovoljstvo da moj period odrastanja bude u opštini, u vreme kada smo u kalendare uzbuđeno beležili datume za odlazak na događaje u Sarajevo, Kladovo, Pirovac, Sarvaš, Limud. Najdragocenija sećanja i najvrednija prijateljstva koja i danas održavam su upravo stvarana na tim mestima.

Kao što je slučaj sa svim vaspitačima, put do neformalnog obrazovanja novih naraštaja je bio prirodan za mene i nisam dva puta razmislio pre nego što sam prionuo na hadraha obuku i posao vaspitača u Sarvašu. Kasnijim odlaskom u inostranstvo na studije i negovanjem veze sa opštinom na daljinu sam otvorio vrata za međunarodnu jevrejsku scenu, pa sam tako pored pohađanja Lauder univerziteta, bio polaznik Džej Akademi-ja (J-Academy), devetomesečnog profesionalnog usavršavanja i jevrejskog učenja u Berlinu, Londonu i Jerusalimu, i bio polaznik i učesnik na raznim programima i događajima, kao što su Haver, Svetski jevrejski kongres (WJC), Svetska i Evropska unija jevrejskih studenata (WUJS i EUJS), Forum za jevrejski lideršip (FJL), Džankšn (Junction), Evropski savet jevrejskih zajednica (ECJC) i mnogi drugi.

Čak mi je i trenutni posao takav da se bavim radom sa jevrejskim tinejdžerima iz zemalja bivše Jugoslavije u okviru BBYO međunarodne organizacije. Jako me raduje što mi je dato poverenje da zastupam omladinu i da kroz formalniju ulogu u zajednici doprinesem celokupnom boljitku i da vratim zajednici makar deo onoga što je ona meni dala.


2.     Kakve sve programe i aktivnosti Omladina ima danas, i gde sve vidite prostor za obogaćivanje postojećeg društvenog života Omladine u okviru zajednice?

Prvenstveno, vrlo veseli činjenica da su dečji klubovi, za članove od 7 do 18 godina, ponovo počeli sa radom. Uz pomoć radne grupe za klubove i tima od sedam posvećenih vaspitača, uspeli smo da osposobimo prostor u zgradi sinagoge za rad klubova i zvanično otpočeli sa radom za Tubišvat. Omladinski događaji, za članove od 18 do 35 godina, se održavaju tri do četiri puta mesečno već najmanje dve godine i u ovom trenutku su u toku nekoliko projekata, kao što su Ulpan, kurs hebrejskog jezika, JOK Šabat, gde Omladina jednom mesečno zajedno proslavlja šabat, i 4HQ, kurs osmišljen da učesnike obuči znanjem potrebnim da se uključe u smislene razgovore o Izraelu. Važno je napomenuti da je bilo izuzetno teško opet uspostaviti rad Omladinskog kluba posle pauze koja je nastala zbog problema i podela u zajednici i ovom prilikom želim da se zahvalim bivšem predsedniku Omladine JOB što je na tome predano radio. Jevrejske teme, kao i one uopšte bitne za društvo, se obrađuju na vrlo inovativan i inkluzivan način i danas su aktivnosti vrlo šarenolike i edukativne, sa aktivnom i zainteresovanom grupom pojedinaca koji se prepoznaju kao deo zajednice. Uspeh tima koji stoji iza omladinskih dešavanja, Isidore Jurjević i Filipa Belevskog, se između ostalog ogleda u mnogim novim licima koji se pojavljuju na događajima. Omladinski klub, sa svojim novim ruhom, postaje prava oaza za mlade jevreje našeg grada i voleo bih da postane mesto gde ćemo moći da se okupljamo i van okvira zvaničnih događaja. Obogaćivanje postojećeg programa vidim u spajanju generacija, jer mi se čini da nismo dovoljno bliski u tom smislu. Možemo dosta da naučimo jedni od drugih i da pomognemo jedni drugima, a to je, složićete se, i suština zajednice.


3.     ⁠Kako vidite ulogu omladine u okviru zajednice?

Mislim da mogu da se nadovežem na prethodni odgovor. Omladina je glavna pokretačka snaga opštine i članstvo od koje će da se sastoji zajednica u budućnosti. Inspiracije nikada ne manjka, a imamo je neposredno ispred nas u vidu starijih članova. Smatram da treba da smo dostupniji i prisutniji u svakom smislu. Svakako planiram da omladina nastavi da bude što važniji deo svih dešavanja, a iako sam i ranije zvanično pričao o ideji, i ovim putem bih hteo da naglasim da omladinci nastoje da pomognu starijim članovima time što ćemo oformiti grupu volontera koja će ih posećivati i na druge načine pomagati.

 

4.     Šta mislite da su najveći problem i izazovi sa kojima ćete se susresti u svom radu?

Šaljiva izreka "dva Jevreja, tri mišljenja" je uvek prisutna i ume da koči delotvornost. Ja sam bliži tome da to gledam sa pozitivne strane, kao pluralizam mišljenja i stavova. Postoje razne birokratske i operativne pojedinosti sa kojima pokušavam da se uhodam, ali uhodavanje na tom polju je neminovno i očekivano. Dokle god vlada harmonija među timom koji radi unutar Omladine, nijedan problem nije nesavladiv. Očekujem i veliku podršku od trenutnog rukovodstva zajednice, kancelarije JOB itd.


5.     ⁠Da li je i kakva saradnja planirana sa omladinom iz drugih zajednica Srbije, regiona, evrope i sveta?

Poslednjih godina smo otvorili vrata nekolicini međunarodnih organizacija, što je rezultiralo predstavljanjem naše zajednice na raznim događajima po čitavom svetu. EUJS, WUJS, WJC, Džankšn, Moiše Haus (Moishe House), BBYO, Hašomer Hacair itd. su omogućili mnogima neverovatna iskustva i priliku da nas predstavljaju na najvećim i najvažnijim jevrejskim smotrama i događajima, nešto što je ranije bilo uglavnom nedostupno.

Time stavljamo Beograd i Srbiju na mapu sveta, radeći na promociji i osvešćivanju o našoj zemlji i zajednici. Sada smo u prilici ne samo da učestvujemo, već da sarađujemo sa svetskim igračima i predvodnicima jevrejskog sveta. Čekaju nas razne prilike širom planete, kako za članove dečjeg kluba, tako i za omladince, a ovim putem pozivam rukovodice opštine da ove prilike prepoznaju i maksimalno pomognu u njihovom iskorišćavanju.

Što se tiče omladine, ona ove godine radi na ponovnom uspostavljanju redovnih regionalnih omladinskih okupljanja u saradnji sa ostalim balkanskim opštinama, što je pokazatelj dobre volje i želje da se ponovo družimo, povežemo i stvorima nova znanja i uspomene. Kao neposredan primer dobre saradnje i volje je održavanje ShabBalkanton omladinskog seminara u Skoplju krajem marta, a planu je još nekoliko sličnih okupljanja ove godine.


6.     Dimitrije, hvala Vam puno i želim Vam svu sreću u budućem angažmanu. Par reči za kraj, kao zaključak i finalna poruka za naše članove?

Za kraj bih dodao da mi je izuzetna čast što radim u interesu članova svoje opštine i pozivam sve ljude dobrih namera i ideja da mi se slobodno jave ako imaju predlog kako zajedno možemo da pospešimo rad omladine i celokupne naše zajednice na omladina@jobeograd.org Naravno, otvoren sam i za primedbe, kritike i predloge kako da poboljšamo postojeći rad. Radujem se izazovima i zajedničkim uspesima!


Razgovarao Aleksandar Belevski